• Fazole adzuki 500g

Fazole adzuki

Adzuki jsou malé podlouhlé fazolky, tmavě červené až hnědé barvy. V průměru mají asi 5mm a na jedné straně je bílá čárka. Po uvaření dostanou jemnou ořechovou chuť. Jsou velmi populární v asijské a hlavně japonské kuchyni. Pěstují se především v Japonsku, kde jsou po sóji nejdůležitější luštěnina.

Fazole jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny a hlavně tvoří zásobárnu vitamínů a minerálů. Nechybí mezi nimi draslík ani vápník, fosfor, hořčík, jód a železo, zda kyselina listová, niacin i provitamin A.

Před kuchyňskou úpravou je nutno fazole předem namočit. Potom se slijí a uvaří v čerstvé vodě se saturejkou, kmínem nebo majoránkou. Sníží se tak množství oligosacharidů, které bývají důvodem nepříjemné plynatosti. Jedná se totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě.

Ať už jde o fazole bílé, hnědé, strakaté či zelené, všechny jsou nafukovací. Proto se nehodí do jídelníčku lidí se zažívacími obtížemi nebo šetřícími dietami.

Adzuki mají sladkou, silnou chuť. Protože mají adzuki fazole stejnou dobu varu jako rýže, jsou v Japonsku často vařené se sladkou rýží. Výsledkem je červený pokrm zvaný "Adzuki-Mochi". Jsou vhodné pro přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů. Používají se také v podobě mouky do cest, polévek, koláčů a rýžových pokrmů. Z této mouky jsou vyráběny i bonbóny a marmelády. Zjemněné rozinkami lze připravit jako báječný dezert.

Fazole Adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají velmi pozitivní vliv na aktivitu ledvin. V Číně, kde je výživa uznávána v souvislosti s biopolárními zákony přírody, mají adzuki fazole velký význam v souvislosti s "jin a jang" harmonií. Fazole zesilují „yangový“ charakter výživy.

Vlastnosti
Balenie 500g
Krajina pôvodu Čína/Argentina/Francie

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: fazole