Ostropestřec mariánský zrno 1000g
- Výrobce: Nutsland
- Dostupnost: Na skladě
73.33 Kč bez DPH
prepočet na kg
138.33 Kč bez DPH
prepočet na kg
Ostropestřec mariánský (ostropestřec) - (Fructus cardui Mariae) - Silybum marianum
Ostropestřec Mariánský je jednoletá nebo dvouletá bylina dorůstající výšky až 1,5m. Patří do čeledi Asteraceae. Původem je ze suchých oblasti Středomoří a Jihovýchodní Asie. Kvete koncem června jeho purpurově červené květy připomínají bodlák. Pro fytoterapeutické účely se sklízejí plody, které se z květu vyvíjejí na konci léta.
Ostropestřec je schopen udržovat zdraví jater, kontrolovat cholesterol, podporuje očistu jater. Játra jak známo je továrnou a filtrem krve. Je to největší varhany těla, které jsou schopny zpracovat i 2 litry krve za minutu. Ostropestřec Mariánský je opravdovým gigantem v boji s jaterními problémy.
Další schopnosti ostropestřce mariánského jsou udržovat přirozené zdraví srdce, trávení. Dobré zažívání je základním předpokladem proto, aby člověk byl schopen zužitkovat vše potřebně získané z potravy. Ostropestřec má vliv na žlučník a jeho zdraví - žlučník má za úkol skladovat a upravovat žluč (žluč je důležitá při trávení zejména tuku, mezi jednotlivými jídly je ukládána a zahušťována právě ve žlučníku). Ostropestřec Mariánský je antioxidantem, tedy látkou napomáhající odbourávat kyslíkové radikály z těla. Dalším trumfem ostropestřce je schopnost podporovat přirozenou obranu odolnost organismu před vnějšími, ale také vnitřními viry a bakteriemi. Dále je prospěšný při kontrole hladiny cukru v krvi. Právě tyto hodnoty udržuje a dává do normálu.
Použití: Semena dodáváme celá, zachovají si tak delší dobu čerstvost, avšak je nutné je před přípravou čaje rozdrtit, aby došlo k účinnému vyluhování. Na přípravu čaje použijeme jednu lžíci rozdrcených plodů, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Užíváme 2-3x denně. Je možné také 2x denně rozkousat a sníst 1 čajovou lžičku.
Zajímavosti: Ostropestřec mariánský sice popsali antický botanici, k léčení se využíval jen zřídka. Jako léčivá bylina se začal pěstovat až ve středověkých klášterních zahradách. V lidovém léčitelství je známo použití jeho natě k léčení jaterních a žlučníkových potíží.
Vlastnosti | |
Balenie | 1000g |
Krajina pôvodu | Česká republika |