Špaldové vločky
Se vyrábějí navlhčením obilného zrna v páře a jeho následným lisováním. Musíte je nechat nasáknout vodu z mléka nebo jogurtu trošku déle, než běžné ovesné vločky. Mají světle hnědou barvu a výraznou oříškovou vůni a chuť. Jedná se o speciální druh nešlechtěné pšenice s řadou cenných látek pro náš organismus.
Proč je špalda zdravá?
Špalda je známá svojí vysokou nutriční hodnotou, lehkou stravitelností a chutností. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahem bílkovin. Je zdrojem nasycených mastných kyselin, ale ne cholesterolu. Zajímavý je obsah ß – karotenu a thiokyanatanu, které působí regeneračně na tělové buňky a chrání proti infekcím. Špalda obsahuje také vyšší obsah draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, zinku a vitamínů skupiny B. Obsah sacharidů je asi 68 % a jedná se o pomalu se vstřebávající cukry, především o škrobové látky a vlákninu. Ze zdravotního hlediska se špaldě připisují pozitivní účinky na trávení, střevní peristaltiku a stimulaci imunitního systému. Také pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky a lidi s trávicími problémy.
Tipy k použití
Vločky po zalití mlékem nebo vodou nabírají na objemu, proto mají tvořit Max. 30% objemu porce. Vhodné je přidat je do jogurtu nebo mléka. Výborné jsou v kombinaci s ovocem - můžete si z nich připravit snídaňové müsli. Mohou se použít k přípravě kaše. Když je umelete, můžete je použít jako náhradu špaldové mouky při pečení.
Skladování: skladujte na suchém místě a chraňte před přímým slunečním zářením.
Výživové údaje ve 100g
Energie: 1510kJ/357kcal
Tuky: 2,9g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2g
Sacharidy: 64g
z toho cukry: 1,7g
Bílkoviny: 14,0g
Sůl: 0,03g
Složení: Špaldové vločky 100%
Vlastnosti | |
Balenie | 500g |
Krajina pôvodu | Česká republika |
Tagy: špaldové vločky