• Bulgur 500g

Bulgur

Je bohatý na kvalitní proteiny a vlákninu. Jeden šálek bulguru obsahuje přibližně 8 gramů vlákniny, která je prevencí zácpy a snižuje také riziko vzniku žlučových kamenů. Zároveň skvěle zasytí a nezpůsobuje výkyvy krevního cukru. Zastoupen je také vitamín A, vitamíny skupiny B a několik minerálů. Bulgur obsahuje hořčík, železo, fosfor či mangan. Železo je prevencí anémie. Je zodpovědné za přenos kyslíku a nápomocné při tvorbě kolagenu, potřebného pro zdravé svaly i pokožku. Zároveň podporuje imunitní systém. Vitamíny ze skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu i psychickou pohodu. Konkrétně vitamín B6 snižuje hladinu homocysteinu v krvi, který je zodpovědný za kardiovaskulární onemocnění. Tedy bulgur má i protizánětlivé účinky, tedy pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku rozličných onemocnění.

Příprava: Nejvhodnějším, resp. nejšetrnějším způsobem přípravy je zalít bulgur studenou vodou a počkat, až změkne. Obvykle to netrvá déle než hodinu. Tehdy si zachová nejvíce výživných látek. Jsou však i další postupy. Bulgur se přelije horkou vodou (na jeden díl bulguru je třeba zhruba 3 díly vody) a přikryje poklicí. Po dvaceti minutách je připraven k podávání. Je stvořen pro přípravu rizota nebo jej lze použít k zahuštění polévek. Chutné jsou i sladké či slané kaše, které lze podávat k snídani.

Nutriční hodnota ve 100g

Energie: 1760kJ / 420 kcal

Bílkoviny: 11g

Sacharidy: 87g

Vláknina: 10g

Tuk: 2g

Cukry: 2g

Účinky bulguru

  • vysoká nutriční hodnota
  • rychlost přípravy
  • cenová dostupnost
  • minimální množství tuku
  • obsah vlákniny
  • je bohatým zdrojem vitamínu A, hořčíku, fosforu a železa
  • díky vláknině podporuje činnost střev a nervové soustavy
  • nenafukuje
  • normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje vlčí hlad a chuť na sladké
  • podporuje trávení a urychluje metabolismus
  • pomáhá detoxikovat tlusté střevo
Vlastnosti
Balenie 500g
Krajina pôvodu Turecko

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: bulgur