Bulgur 500g
- Výrobce: Nutsland
- Dostupnost: Na skladě
31.67 Kč bez DPH
prepočet na kg
53.33 Kč bez DPH
prepočet na kg
Bulgur
Je bohatý na kvalitní proteiny a vlákninu. Jeden šálek bulguru obsahuje přibližně 8 gramů vlákniny, která je prevencí zácpy a snižuje také riziko vzniku žlučových kamenů. Zároveň skvěle zasytí a nezpůsobuje výkyvy krevního cukru. Zastoupen je také vitamín A, vitamíny skupiny B a několik minerálů. Bulgur obsahuje hořčík, železo, fosfor či mangan. Železo je prevencí anémie. Je zodpovědné za přenos kyslíku a nápomocné při tvorbě kolagenu, potřebného pro zdravé svaly i pokožku. Zároveň podporuje imunitní systém. Vitamíny ze skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu i psychickou pohodu. Konkrétně vitamín B6 snižuje hladinu homocysteinu v krvi, který je zodpovědný za kardiovaskulární onemocnění. Tedy bulgur má i protizánětlivé účinky, tedy pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku rozličných onemocnění.
Příprava: Nejvhodnějším, resp. nejšetrnějším způsobem přípravy je zalít bulgur studenou vodou a počkat, až změkne. Obvykle to netrvá déle než hodinu. Tehdy si zachová nejvíce výživných látek. Jsou však i další postupy. Bulgur se přelije horkou vodou (na jeden díl bulguru je třeba zhruba 3 díly vody) a přikryje poklicí. Po dvaceti minutách je připraven k podávání. Je stvořen pro přípravu rizota nebo jej lze použít k zahuštění polévek. Chutné jsou i sladké či slané kaše, které lze podávat k snídani.
Nutriční hodnota ve 100g
Energie: 1760kJ / 420 kcal
Bílkoviny: 11g
Sacharidy: 87g
Vláknina: 10g
Tuk: 2g
Cukry: 2g
Účinky bulguru
- vysoká nutriční hodnota
- rychlost přípravy
- cenová dostupnost
- minimální množství tuku
- obsah vlákniny
- je bohatým zdrojem vitamínu A, hořčíku, fosforu a železa
- díky vláknině podporuje činnost střev a nervové soustavy
- nenafukuje
- normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje vlčí hlad a chuť na sladké
- podporuje trávení a urychluje metabolismus
- pomáhá detoxikovat tlusté střevo
Vlastnosti | |
Balenie | 500g |
Krajina pôvodu | Turecko |
Tagy: bulgur