• Droždí lahůdkové 150g

Droždí lahůdkové 150g


Droždí lahůdkové 

Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se přirozeně o bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmazán. Lahůdkové droždí je deaktivováno - nelze jej tedy použít ke kynutí. Výborně dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pestá...

Popis: Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být například melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dní přemnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu mírně převyšující 40°C, aby se droždí deaktivovalo.

Tipy k použití

  • karbanátky
  • přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu;
  • drožďová pomazánka
  • smíchejte droždí se zmixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky;
  • vajíčková pomazánka
  • restujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3-4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami;
  • bazalkové pesto
  • rozmixujte 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citrónové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek kešu oříšky);
  • smetanové omáčky
  • rizotá
  • saláty
  • dušená zelenina
  • luštěninová jídla
  • na chléb natřený máslem nebo tvarohem

Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamatu sodného. Jak to s ním opravdu je?

  • glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku;
  • jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou naleznete ve všech bílkovinách;
  • bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40% kyseliny glutamové;
  • je-li kyselina glutamová vázána v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit;
  • chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny;
  •  volnou kyselinu glutamovou naleznete např.
  • ve zrajících potravinách, jako je parmazán,
  • ve fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari,
  • v hydrolyzovaných bílkovinách - např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujónech,
  • v izolovaném glutamátu - vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jedná se o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti;
  • pro organismus není důležité, zda se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná;
  • důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje.

Složení: Sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku.

Skladování: Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70%.

Výživové údaje ve 100g

Energetická hodnota: 1370 kJ / 327 kcal

Tuky: 5,0g

z toho nasycené mastné kyseliny: 1,7g

Sacharidy: 9,0g

z toho cukry: 8,0g

Vláknina: 27,0g

Bílkoviny: 49,0g

Sůl: 0,5g

Vlastnosti
Balenie 150g
Krajina pôvodu Francie

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: droždí lahůdkové