Droždí lahůdkové
Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se přirozeně o bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmazán. Lahůdkové droždí je deaktivováno - nelze jej tedy použít ke kynutí. Výborně dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pestá...
Popis: Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být například melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dní přemnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu mírně převyšující 40°C, aby se droždí deaktivovalo.
Tipy k použití
- karbanátky
- přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu;
- drožďová pomazánka
- smíchejte droždí se zmixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky;
- vajíčková pomazánka
- restujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3-4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami;
- bazalkové pesto
- rozmixujte 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citrónové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek kešu oříšky);
- smetanové omáčky
- rizotá
- saláty
- dušená zelenina
- luštěninová jídla
- na chléb natřený máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamatu sodného. Jak to s ním opravdu je?
- glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku;
- jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou naleznete ve všech bílkovinách;
- bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40% kyseliny glutamové;
- je-li kyselina glutamová vázána v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit;
- chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny;
- volnou kyselinu glutamovou naleznete např.
- ve zrajících potravinách, jako je parmazán,
- ve fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari,
- v hydrolyzovaných bílkovinách - např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujónech,
- v izolovaném glutamátu - vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jedná se o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti;
- pro organismus není důležité, zda se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná;
- důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje.
Složení: Sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70%.
Výživové údaje ve 100g
Energetická hodnota: 1370 kJ / 327 kcal
Tuky: 5,0g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,7g
Sacharidy: 9,0g
z toho cukry: 8,0g
Vláknina: 27,0g
Bílkoviny: 49,0g
Sůl: 0,5g
Vlastnosti | |
Balenie | 150g |
Krajina pôvodu | Francie |
Tagy: droždí lahůdkové