• Fazole mungo 1000g

Fazole mungo

Mungo fazole je luštěnina, která je někdy nesprávně nazývána zelenou sójou, ale ve skutečnosti jde o druh fazole. Fazole Mungo je získávána z lusků bobovité rostliny Vigna zlatá (Vigna radiata, někdy česky také Vigna mungo). Vigna zlatá je jednoletá teplomilná rostlina, která se pěstuje hlavně v Indii, Číně, Thajsku a lze ji pěstovat iv České republice.

Proč je fazole zdravá?

Fazole je dieteticky velmi zajímavá. Svým složením zrna je velmi hodnotnou potravinou, neboť prakticky obsahuje všechny složky potřebné pro lidskou výživu. Fazole obsahuje mnoho dusíkatých látek, přibližně 26-29%, vitamínů, komplexních sacharidů a minerálů. Tuky jsou zastoupeny v menším množství. Z vitamínů mají nejdůležitější zastoupení vitamín C, vitamíny skupiny B a betakaroten. Ze spektra esenciálních aminokyselin se ve vyšších hodnotách vyskytuje fenylalanin, leucin a lysin. Fazole je důležitým zdrojem polyfenolů, které mají antioxidační a protirakovinné účinky.

Fazole Mungo zlepšuje imunitu, podporuje trávení a je vhodné pro těhotné ženy. Jelikož je to druh luštěniny a je přirozeně bezglutenová, mohou ji konzumovat i celiatici či diabetici. Obsahuje velmi málo kalorií, díky čemuž je vhodnou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet štíhlou linii.

Tipy k použití

Fazole necháme několik hodin (ideálně přes noc) namočené ve vodě. Potom lze mungo uvařit, nebo nechat naklíčit. Před vařením se doporučuje vodu slít a fazole vařit v čerstvé vodě, abychom odstranili látky způsobující nadýmání. Sůl přidáváme až po uvaření, protože by vařením v osolené vodě ztvrdla. Celková doba vaření je cca 45 min.

Z fazolí Mungo můžeme připravit výbornou polévku a přívarky. Dále ji jen odmočenou ve vodě nebo naklíčenou můžeme přidávat do salátů, rýže a rýžových nudlí. Vhodná je i jako příloha k hlavnímu jedu. Využívá se v čínské národní kuchyni.

Příprava naklíčené fazole Mungo 

Fazole mungo stačí propláchnout, nasypat do misky s vodou a při pokojové teplotě nechat cca den namočené. Potom vodu slijte, fazole propláchněte a ve vlhku ponechte 2-3 dny klíčit, přičemž ji alespoň 2x denně proplachujte čistou vodou, abyste předešli vzniku plísně či hnilobě. Výhonky jsou připraveny, když dosáhnou délky cca 2 cm, samozřejmě je lze zkonzumovat dříve. Klíčení je vhodné ukončit ještě před tím, než se objeví kořínky, neboť s těmi už zase začne mungo své živiny ztrácet. Před konzumací klíčky nasypte do sítka a propláchněte čistou vodou. Potom je můžete ihned zkonzumovat, nebo uložit do chladničky v uzavíratelné dóze, ale skladujte maximálně 1 týden. Jíst je můžeme buď v syrovém stavu samostatně, nebo jako součást salátů či asijských jídel.

Skladování: Skladujte na suchém místě a chraňte před přímým slunečním zářením.

Výživové údaje ve 100g

Energie: 1452kJ/347kcal

Tuky: 1,2g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,348g

Sacharidy: 62,6g

z toho cukry: 6,6g

Bílkoviny: 23,9g

Sůl: 0,013g

Povolené množství při Low FODMAP dietě : ¼ šálku (vařená) na den

Vlastnosti
Balenie 1000g
Krajina pôvodu Čína

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: fazole