• Anýz 100g

Anýz

Tato křehká rostlinka původně se vyskytující na Středním východě a ve východním Středomoří je botanicky příbuzná kmínu, římském kmínu, fenyklu a kopru. Původně se používala jako léčivá bylina, ale již starověcí Římané rozšířili její použití o dochucování jídel, v těch dobách zejména koláčů podávaných po jídle na podporu trávení. Anýz se pěstuje zejména pro semena, ale kulinářský zajímavé jsou také jeho mladé listy.

Výskyt: Kořenina se komerčně pěstuje v jižních republikách bývalého Sovětského svazu, v Turecku, Španělsku, Německu a Indii.

Vzhled: Je to pěkná jednoletá rostlina, která roste do výšky 30 až 40 cm a lehce vyklíčí ze semen v lehké půdě bohaté na živiny.

Vůně a chuť: Vůně i chuť jsou trochu sladké a velmi podobné lékořici. Chuť anýzu je jemnější a měkčí než chuť fenyklu nebo badyánu.

Použití: V Evropě se anýz hojně používá jako koření do koláčů a sušenek a na Středním Východě a v Indii se přidává do polévek, dušených pokrmů a někdy do chlebů. Olej ze semen často vyhledávají v okolí Středozemního moře na výrobu anýzem ochucených aperitivů a likérů.

Léčebné: Anýz se považuje za prostředek usnadňující odhleňování a odkašlávání a přidává se do směsí a do tabletek proti kašli. Používá se také ke zlepšení chutí hořkých léků.

Léčivé účinky anýzu:

Pomáhá při kašli a onemocněních dýchacích cest

Je účinný proti nadýmání

Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv

Podporuje chuť k jídlu

Zklidňuje trávicí ústrojí

Je účinný na různá plísňová onemocnění a mykózy

Má močopudné účinky

Tlumí křeče, bolesti a migrény

Zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek

Je vhodný při celkovém oslabení organismu

Drcený pomáhá při štíkání a zápachu z úst

Využívá se při průjmech nebo otravě jídlem

Působí uklidňujícím dojmem

Složen: anýz - celý.

Vlastnosti
Balenie 100g
Krajina pôvodu Španělsko

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: anýz