Zelený čaj
Zná lidstvo více než 5 tisíc let. Je považován za pravý, skutečný čaj. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům. Vyrábí se z lístků čajovníku čínského v nesčetných odrůdách a hybridech. Každá plantáž produkuje v závislosti na nadmořské výšce, srážkových agregátech a slunečním svitu specifický čaj. Jedinečné aroma pak umocňují unikátní metody výroby. Čajové lístky se nefermentují, oxidaci enzymů je naopak zabráněno co nejdříve po sklizni. Děje se tak buď nahříváním na pánvích, nebo napařováním. K přípravě zeleného čaje se váže řada rituálů, pro mnoho národů se stala součástí kulturních tradic.
Zelený čaj očišťuje, posiluje a chrání
Historie konzumace zeleného čaje úzce souvisí s fascinací jeho zdravotními účinky. V roce 1191 je do Knihy čajů shrnul buddhistický mnich Eisai. Můžeme se v ní například dočíst, že zelený čaj blahodárně působí na srdce, mozek, potírání oparů a akné, výborně se hodí k léčbě opice. Pití zeleného čaje je doporučeno tradiční medicínou po tisíce let. A protože má prokazatelné výsledky, byl a stále je zelený čaj podrobován mnoha vědeckým studiím. Chemické složení je dnes naprosto jasné: zelený čaj obsahuje především katechiny, kofein (tein) a aminokyselinu theanin. Prokázána je také přítomnost vitamínů (B1, B2, niacin, C, E, P), minerálních látek (vápník, zinek, fosfor, mangan, měď, fluorid), pektinu, chlorofylu, sacharidů a saponinů.
Povzbuzení
Velmi často se zelený čaj pije pro schopnost stimulovat nervovou soustavu, zahnat únavu, podpořit paměť a zlepšit soustředění. Zásluhou kofeinu, kterého bývá v jednom šálku asi 20 mg, pociťují konzumenti zeleného čaje příval energie, zvýšení výkonnosti (duševní i tělesné) a příliv dobré nálady. "Čajový" kofein je vázán na třísloviny a do krve se uvolňuje pomaleji než "kávový". Proto má delší účinnost a nezatěžuje srdečně-cévní systém. Nejvíce kofeinu obsahuje první nálev, za bezpečnou denní dávku se považuje 200-250 mg kofeinu.
Likvidace volných radikálů
Strašák moderní doby – volné radikály usazující se v těle, dokáže zelený čaj bezpečně zlikvidovat. Může tak snižovat riziko onemocnění některými typy rakoviny, především konečníku, slinivky břišní, tlustého střeva, kůže, prsu a vaječníků. Díky antioxidantům zároveň zpomaluje stárnutí buněk. Vysoký antioxidační potenciál má zelený čaj díky katechinům, kterých obsahuje 15-30% (černý čaj 3-10%, Oolong 8-20%).
Léčba infekcí
Zelený čaj má prokazatelné dezinfekční a antibakteriální účinky. Pomáhá předcházet zánětům dutiny ústní, snižuje riziko vzniku zubního kazu, zklidňuje trávicí soustavu a posiluje obranyschopnost.
Boj s nadváhou
Pravidelná konzumace zeleného čaje zvyšuje účinnost spalování tuků při fyzické aktivitě. Zároveň dokáže detoxikovat, a tím zbavovat tělo škodlivých látek.
Prevence civilizačních chorob
Lékařské zprávy popisují takzvaný asijský paradox. Přestože obyvatelé Asie skutečně hodně kouří, vyskytuje se u nich nižší procento kardiovaskulárních chorob. Podle všeho existuje přímá spojitost s vysokou konzumací zeleného čaje. Zcela vědecky potvrzený je vliv zeleného čaje na snížení rizika aterosklerózy, korigování hladiny cholesterolu v krvi či mírnění možnosti vzniku diabetu 2. typu.
Jak jej připravit?
Obecně můžeme říci, že na jeden šálek (250 ml) je dobré použít přibližně 2 čajové lžičky sypaného čaje (4-5 g). Množství je ale vždy závislé na druhu čaje a individuálních preferencích čajomilce.
Způsob přípravy zeleného čaje vychází z čínských tradic. Na jejich základech byla vystavěna také japonská ceremonie, která se zakonzervovala do přesně daného rituálu. Momentálně nejpoužívanější metodou přípravy zeleného čaje je Gong Fu Cha z jižní Číny.
Nejdůležitější je vědět, že zelený čaj se nezalévá vroucí vodou a doba louhování lístků závisí na konkrétním druhu čaje. tedy:
- Voda by měla být pramenitá, asi 80 °C horká. Příliš vysoká teplota ničí vitamíny a antioxidanty, navíc může zapříčinit hořkou chuť nápoje.
- Čaje typu Fannings a Dust necháváme louhovat 1-2 minuty, zlomkové čaje (BOP) 3 minuty, celolistové (FOP) do 5 minut.
- Zelené čaje lze zalít opakovaně. Při každém dalším zalití je vhodné prodloužit délku louhování.
Nejkvalitnější bývá druhý nálev, kdy se z lístků uvolní většina aromatických složek. Správně připravený zelený čaj má bohatou chuť a příjemnou vůni. Aroma často nese květinovou nebo ovocnou stopu. V mnoha případech je zelený čaj lehce svíravý a osvěžující, přirozeně nasládlý. Nálev může mít velmi světle žlutou až žlutozelenou barvu, výjimkou není ani barva sytě zlatožlutá.
Čajoví experti doporučují vypít 1 litr zeleného čaje denně.
Vlastnosti | |
Balenie | 200g |
Krajina pôvodu | Srí Lanka |
Tagy: zelený čaj, čaje