Máta peprná
Listy máty peprné (Mentha piperita) se sbírají po celé léto. Rostliny máty dosahují 50-80 centimetrů, byle jsou přímé, čtyřhranné, ochlupené, listy vejčité. Máta peprná kvete od července do října světle fialovými kvítky. Sušenou bylinu je třeba uchovávat ve tmě a suchu. Kolem máty a jejího použití, se traduje mnoho legend a mýtů. Narazíme na ni při svatebních rituálech, v chalupách, kde má přivolávat lásku, i ve spížích, kde odhání myši. Ani běžný evropský spotřebitel se kontaktu s ní nevyhne – máta je obsažena v zubních pastách, žvýkačkách, ústních vodách, masážních gelech i cukrovinkách. Používá se k výrobě nápojů i při nakládání masa či úpravě zeleniny.
Složení: listy máty – sekané
Listy máty peprné (Mentha piperita) se sbírají po celé léto. Trvalku, která je doma zřejmě v západní Evropě, u nás volně v přírodě nenajdete. Zato jsme jí dali spoustu krásných lidových pojmenování jako třeba větrové koření nebo fefrminc. Rostliny máty dosahují 50-80 centimetrů, byle jsou přímé, čtyřhranné, ochlupené, listy vejčité. Máta peprná kvete od července do října světle fialovými kvítky. Nať se stříhá těsně před kvetením i dvakrát za rok, nejlépe kolem poledne, kdy obsahuje maximum silic. Sušení je opatrné, ve stínu, při teplotách nepřesahujících 35 ⁰C. Sušenou bylinu je třeba uchovávat ve tmě a suchu. Kolem máty a jejího použití, se traduje mnoho legend a mýtů. Narazíme na ni při svatebních rituálech, v chalupách, kde má přivolávat lásku, i ve spížích, kde odhání myši. Ani běžný evropský spotřebitel se kontaktu s ní nevyhne – máta je obsažena v zubních pastách, žvýkačkách, ústních vodách, masážních gelech i cukrovinkách. Používá se k výrobě nápojů i při nakládání masa či úpravě zeleniny.
Návod na přípravu
- Vsypte 1 - 2 čajové lžičky máty do šálku, zalijte 2 dcl vody o teplotě 90 ⁰C.
- Nechte minimálně 8 - 10 minut louhovat v přikrytém šálku.
Vlastnosti | |
Balenie | 200g |
Krajina pôvodu | Egypt |
Tagy: mátový čaj, čaje