Umeocot
Umeocot má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehké ovocné aroma. Výborně se hodí do salátových zálivek. Využijete jej při přípravě kulajdy nebo čočky na kyselo a také k dochucení všech pokrmů, kam potřebujete dodat slano-kyselou chuť.
Popis: Nejde ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestek - umeboshi.
Výrobce MUSO uvádí, že umeocot pomáhá při nechutenství, zažívacích problémech a únavě.
Tipy k použití
- ume zálivka s medem - rozmíchejte 1 lžíci medu se 4 lžícemi olivového oleje, 3 lžícemi oleje z praženého sezamu, 1 lžíci umeoctu a 1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy;
- jogurtový ume dresink - smíchejte 1 malé balení kyselé sójové speciality Sojade natural s 1 lžící umeoctu a se 2 lžícemi rýžového sirupu; je výborný na hlávkový salát;
- ochucení kulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek...
- výroba kvasené zeleniny (pickles) - návod naleznete v Dobrotách podzim 2015 na straně 13;
- nápoj z umeoctu
- - malá lžička do sklenice vody; osvědčený prostředek proti únavě z tepla;
- zeleninové soté - recept je napsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013;
- salát z avokáda a bílé ředkvičky - recept je napsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013;
- bramborový salát s čočkou a aromatickou zálivkou - recept je uveden na straně 16 v Dobrotách zima 2015-16.
Výroba umeoctu
Umocet je tekutina, která se vylučuje při fermentaci nakládaných švestek - umeboshi.
- Švestky umeboshi se sklízejí na jaře.
- V den sklizně se nasolí a poté se nechávají několik dní sušit na slunci.
- Když jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.
- Do nálevu se také přidávají shizo listy. Vzhledem připomínají okrasnou kopřivu. Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásně purpurové barvě.
- Červená tekutina, která se při kvašení švestek vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocot.
Další UMEvýrobky
- umeocot COUNTRY LIFE, 200ml
- umeboshi COUNTRY LIFE,
- umeboshi MUSO,
- umeboshi pasta bio MUSO
Složení: Ume švestkový ocet bílý 61 % (ume švestka 80 %, mořská sůl 20 %), shiso lisy, jedlá sůl mořská. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Výživové údaje ve 100ml
Energetická hodnota: 73 kJ / 17 kcal
Tuky: 0,0g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0g
Sacharidy: 3,4g
z toho cukry: 0g
Vláknina: 0,2g
Bílkoviny: 0,8g
Sůl: 25,1g
Vlastnosti | |
Balenie | 200ml |
Krajina pôvodu | Japonsko |
Tagy: umeocot, ovocný ocet