Tamari sójová omáčka Bio
Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší výrobek při výrobě miso pasty. Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější. Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.
Popis: Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejným levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá - umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy iv sójové omáčce shoyu.
Tipy k použití:
- gratinovaná plněná cuketa
salát z avokáda a bílé ředkvičky
- zálivka z kešu ořechů
- lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1lžíci balzamikového octa a hrstku kešu | ořechů.
- dresink na salát
- smíchejte sezamový olej, tamari, agavový sirup, jablečný ocet,
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem;
- jednoduchý dresink na salát
- smíchejte tamari s olivovým olejem a octem;
- restovaná hlíva ústřičná
- hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování;
- marinády;
- na zeleninu, maso i ryby
- tamari smíchejte podle chuti buď s medem, nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte;
- výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev;
- pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny) - tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu;
- polévky, omáčky, zeleninové směsi ...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- Vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší výrobek při výrobě klasické miso pasty.
- Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin.
- Tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť.
Složení: Voda, SÓJOVÉ boby* 33 %, jedlá sůl mořská 15,4 % destilované Sake* (voda, rýže*, jedlá sůl, fermentační činidlo: Aspergillus oryzae), pražené SÓJOVÉ boby* 2,5 %, fermentační činidlo (Aspergillu ). Může obsahovat lepek.*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Alergeny: Sójové boby
Skladování: Skladujte v suchu a chraňte před teplem. Po otevření skladujte při teplotě do 10°C a spotřebujte co nejdříve.
Výživové údaje ve 100g
Energetická hodnota 315 kJ / 74 kcal
Tuky: 0,2g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0g
Sacharidy: 8,3g
z toho cukry: 3,4g
Bílkoviny: 9,8g
Sůl: 15,0g
Vlastnosti | |
Balenie | 200ml |
Krajina pôvodu | Japonsko |
Tagy: tamari sójová omáčka