• Špalda loupaná 500g

Špalda loupaná

Nešlechtěná prastará obilnina v biokvalitě. Zrno využijete v teplé kuchyni především do polévek, zeleninových jídel či jako přílohu. Ze špaldy lze připravit také sladkou pomazánku nebo ovocný salát.

Popis: Zázrak, o kterém věděli už starí Egypťané. Špalda je skvělá v kombinaci s rýží a rizoto z ní miluje každý. Špaldové karbanátky se zeleninou jsou zdravou variantou slovenské tradice a jako zavářka přivede každou polévku k dokonalosti.

Špalda má jemně sladkou, lehce oříškovou chuť. Výborně chuťově ladí v kombinaci s rýží. Můžete s ní však rýži i zcela nahradit, ať už jako přílohu nebo celý základ jídla například ve špaldovém rizotu – špaldotu. Chutná výborně za tepla i studena, na sladce i slano. Má velmi univerzální využití. Kromě příloh ji využijete od zavářek do polévek, přes pomazánky, teplé i studené saláty až základ do houbového kuba a mnoho dalšího. Tento prastarý druh pšenice se vám ve spíži určitě neztratí.

Využití: Špalda je vhodnou přílohou k jakémukoli jídlu. Častokrát se využívá také do hustých výživných polévek. Na 100 g špaldy potřebujeme 4 dcl vody. Vaříme 30 min do krupava. Pokud bychom chtěli získat měkkou konzistenci, vaříme déle.

  • špaldový salát - den namočenou špaldu uvaříme a smícháme s nakrájenými jablky a rozinkami, zalijeme vanilkovým sójovým dezertem
  • pomazánka - předem namočenou špaldu mixujeme dohladka, přidáme med, karob, ořechový olej, vanilkový cukr a podle potřeby sójové mléko, vše vyšleháme do ideální konzistence
  • zeleninový pokrm, příloha - uvařenou špaldou můžete nahradit například rýži v rizotu

Špalda je zcela zapomenutý druh rozpadané pšenice, který byl odsunut kvůli vyšším výnosům jiných druhů. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Kromě mouky se z ní vyrábí například alternativní kávovina jako náhrada kávy.

Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy procházejí systémem kontrol a certifikací, které zajišťují jejich kvalitu a umožňují jim nést toto označení.

Složení: Pšenice špalda loupaná*. Může obsahovat ořechy, celer a sezamová semena. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Alergeny: Lepek

Skladování: Při teplotě do 25 °C

Výživové údaje ve 100g

Energetická hodnota: 1530 kJ / 362 kcal

Tuky: 4,1g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,59g

Sacharidy: 61,0g

z toho cukry: 4,8g

Bílkoviny: 15,0g

Sůl: 0,02g

Povolené množství při Low FODMAP dietě: do 100g denně

Vlastnosti
Balenie 500g
Krajina pôvodu Česká republika

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: špalda loupaná