• Pohanka loupaná pražená 500g

Pohanka loupaná pražená

Pohanka je velmi hodnotnou součástí lidské výživy.

  • Pohanka obsahuje 12-15% bílkovin. Příznivé je i složení aminokyselin v pohance.
  • Pohanka obsahuje bioflavonoidy, je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.
  • Z vitamínů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
  • Pohanka obsahuje rutin (vitamín P), který působí blahodárně na cévy, cholin, který pomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
  • Velký obsah rutinu je iv pohankových slupkách, které se používají pro přípravu čaje, odvarů, nebo jako náplň do polštářů.
  • Pražená pohanka neobsahuje lepek, proto je vhodná pro lidi trpící celiakií a doporučuje se při onemocněních trávicího ústrojí.
  • Pohanka se využívá i při léčbě hemoroidů, křečových žil, popraskaných cév a pod.
  • Vyznačuje se léčebnými účinky, především pro obsah rutinu, který má příznivý vliv na srdce a cévy, játra, trávicí orgány.
  • Pražená pohanka posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi.
  • Olejnatost semen pohanky se pohybuje v rozmezí 1,5 - 3,7%, přičemž nejvyšší obsah tuku se nachází v klíčku.
  • Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.
  • Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9-2,8%) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.
  • Pohanka a její produkty obsahují 3,4 – 5,2 % celkové vlákniny, přičemž asi 20 – 30 % je rozpustné vlákniny.

Nutriční hodnoty ve 100g

Energetická hodnota: 1469kJ / 344 kcal

Tuky: 3,1g

z toho nasycené mastné kyseliny: 1,03g

Sacharidy: 63,4g

z toho cukry: 0,7g

Vláknina: 5,9g

Bílkoviny: 13,5g

Sůl: 0,013g

Povolené množství při Low FODMAP dietě: ¾ šálku (vařená) na den

Vlastnosti
Kaliber 500g
Krajina pôvodu Polsko

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: pohanka loupaná pražená