Kopr sušený
Kopr je jedna z klasických bylin našich kuchyní, která se používá dodnes.
Tato skvělá bylinka je vhodná do salátových dresinků, řeckých tzatziky, polévek, omáček, přívarků, slaných koláčů zavařenin či jídel z ryb. Je jednou z nejzdravějších surovin, jaké můžeme v kuchyni používat. Ve starém Římě a v Řecku byl svého času považován za projev náklonnosti.
Původ koření Kopr pochází z Asie ak nám se dostal ze Středomoří, kde roste ve volné přírodě. Kopr dorůstá výšky 50 až 110 cm. Je to nenáročná bylina, která nepotřebuje skoro žádnou extra péči. Pěstování kopru není náročné, vysít ho můžete klidně i mezi zeleninu.
Léčivé účinky Kopr fantasticky pomáhá pročišťovat krev. Kromě toho obsahuje vitamin C, F, B, karoten, železo, fosfor, vápník, draslík, ale také kyselinu olejovou. Jeho silice mají vzácnou vlastnost, a sice, dokážou potlačit alergický kašel. Je také považován za vynikající antibakteriální činidlo, které napomáhá správnému fungování trávicího traktu a pohybu střev. Kopr obsahuje množství účinných látek (živin, vitamínů, minerálů), které pozitivně ovlivňují celkové zdraví. Kopr je velmi nápomocný díky svým účinkům - při poruchách trávení (plynatost, zácpa), při nechutenství, snížené imunitě, zavodnění organismu.
náš TIP:
Pokud vás poštípala včela, vosa či jiný hmyz, potřete si místo koprem. Má vysoké antibakteriální účinky a pomáhá hojit místo vpichu. Také má fantastické účinky proti svědění. Jeho vlastnosti jsou v tomto směru podobné jako vlastnosti a účinky cibule. Potlačuje ošklivý kašel a pomáhá při trávení a správném fungování střev.
Skladování: koření je třeba skladovat na suchém a tmavém místě při teplotě do 25 °C.
Složení: kopr – nať sušená
Vlastnosti | |
Balenie | 100g |
Krajina pôvodu | Poľsko |
Tagy: kopr sušený