Hřebíček 50g
- Výrobce: Nutsland
- Dostupnost: Na skladě
73.33 Kč bez DPH
prepočet na kg
115.00 Kč bez DPH
prepočet na kg
Hřebíček
Každý z nás se už jistě setkal s příjemnou vůní hřebíčku. Hřebíček má výraznou vůni zvláštního charakteru, kořeněnou a štiplavou chuť.
Jsou kořením i léčivem. U nás je znám spíše jako koření, které se používá zejména v kuchyni. Využíváme ho při zavařování a přidáváme ho do ovocných kompotů. Při přípravě vepřového, skopového masa, zvěřiny, hodí se k rajčatovým jídlům.
V zimě si zpříjemníme chladné večery s vařeným vínem. Přidáváme ho do punče, do vánočních koláčů, či na provonění bytu když napícháme hřebíček do pomeranče. Vůně citrusu promíchaná s hřebíčkem je úžasným osvěžovačem vzduchu. Hřebíčky jsou součástí mnoha hořkých likérů.
Hřebíček jsou sušené, neotevřené květní pupeny z tropického stromu, který roste v Madagaskaru, Brazílii a Zanzibaru. Pojmenování dostal podle svého vzhledu, který připomíná hřebík na zatloukání. Sklízejí se, když mají pupeny ještě světle žlutozelenou barvu. Kvalitní hřebíčky mají tmavě hnědou barvu, a jsou pěkně celé s rozvinutou hlavičkou. Neměly by být polámané. Když jsou hřebíčky černé, značí to, že jsou už staré a nejsou už tak aromatické.
Hřebíček je známý jako anestetikum a antiseptikum, likviduje bakterie, působí dezinfekčně. O dezinfekčním účinku tohoto koření věděli už i středověcí lékaři. Velké využití hřebíčku je ve formě olejů, silic a tinktur. Obsahuje 20% silice, množství tříslovin, flavonoidy, sliz a olej proto s nimi je třeba zacházet opatrně, může mít mírně dráždivé účinky. Při inhalaci dezinfikuje dýchací cesty, léčí průduškové záněty. Známé si také účinky hřebíčku na povzbuzení srdce a krevního oběhu, zlepšují trávení, mají uklidňující účinky, působí proti střevním parazitům, zmírňují bolest zubů – stačí žvýkat pár kusů koření. Obsahuje také přírodní antioxidanty, které pomáhají v boji s rakovinou, jsou výborným prostředkem pro předčasné stárnutí, degenerativní choroby buněk. Příznivě ovlivňuje také psychiku. Působí jako antidepresivum.
Kořeniny naložíte do láhve a necháte vyluhovat alespoň 14 dní. Potom výluh přeceďte. Vzniklou tinkturu uschovejte v tmavé uzavřené lahvičce.
Použití: Při bolestech zubů, hlavy, kloubů. Zředěno pro vyplachování ústní dutiny. Dobré je také masírovat dásně a okolí bolavého zubu.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energetická hodnota: 1816kJ/434kcal
Tuky: 17g
Sacharidy: 64g
Vláknina: 30g
Bílkoviny: 6g
Sůl: 0,0g
Vlastnosti | |
Balenie | 50g |
Krajina pôvodu | Madagaskar |
Tagy: hřebíček