• Hřebíček 50g

Hřebíček

Každý z nás se už jistě setkal s příjemnou vůní hřebíčku. Hřebíček má výraznou vůni zvláštního charakteru, kořeněnou a štiplavou chuť.

Jsou kořením i léčivem. U nás je znám spíše jako koření, které se používá zejména v kuchyni. Využíváme ho při zavařování a přidáváme ho do ovocných kompotů. Při přípravě vepřového, skopového masa, zvěřiny, hodí se k rajčatovým jídlům.

V zimě si zpříjemníme chladné večery s vařeným vínem. Přidáváme ho do punče, do vánočních koláčů, či na provonění bytu když napícháme hřebíček do pomeranče. Vůně citrusu promíchaná s hřebíčkem je úžasným osvěžovačem vzduchu. Hřebíčky jsou součástí mnoha hořkých likérů.

Hřebíček jsou sušené, neotevřené květní pupeny z tropického stromu, který roste v Madagaskaru, Brazílii a Zanzibaru. Pojmenování dostal podle svého vzhledu, který připomíná hřebík na zatloukání. Sklízejí se, když mají pupeny ještě světle žlutozelenou barvu. Kvalitní hřebíčky mají tmavě hnědou barvu, a jsou pěkně celé s rozvinutou hlavičkou. Neměly by být polámané. Když jsou hřebíčky černé, značí to, že jsou už staré a nejsou už tak aromatické.

Hřebíček je známý jako anestetikum a antiseptikum, likviduje bakterie, působí dezinfekčně. O dezinfekčním účinku tohoto koření věděli už i středověcí lékaři. Velké využití hřebíčku je ve formě olejů, silic a tinktur. Obsahuje 20% silice, množství tříslovin, flavonoidy, sliz a olej proto s nimi je třeba zacházet opatrně, může mít mírně dráždivé účinky. Při inhalaci dezinfikuje dýchací cesty, léčí průduškové záněty. Známé si také účinky hřebíčku na povzbuzení srdce a krevního oběhu, zlepšují trávení, mají uklidňující účinky, působí proti střevním parazitům, zmírňují bolest zubů – stačí žvýkat pár kusů koření. Obsahuje také přírodní antioxidanty, které pomáhají v boji s rakovinou, jsou výborným prostředkem pro předčasné stárnutí, degenerativní choroby buněk. Příznivě ovlivňuje také psychiku. Působí jako antidepresivum.

Kořeniny naložíte do láhve a necháte vyluhovat alespoň 14 dní. Potom výluh přeceďte. Vzniklou tinkturu uschovejte v tmavé uzavřené lahvičce.

Použití: Při bolestech zubů, hlavy, kloubů. Zředěno pro vyplachování ústní dutiny. Dobré je také masírovat dásně a okolí bolavého zubu.

Nutriční hodnoty ve 100g 

Energetická hodnota: 1816kJ/434kcal

Tuky: 17g

Sacharidy: 64g

Vláknina: 30g

Bílkoviny: 6g

Sůl: 0,0g

Vlastnosti
Balenie 50g
Krajina pôvodu Madagaskar

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: hřebíček