• Černý kmín – Černuška 1000g

Černý kmín – Černuška

Podporuje činnost slinivky břišní, má protiinfekční účinky. Používá se do typického arabského pečiva, do zeleninových jídel.

Černuška setá se dá pěstovat na Slovensku. Nejvíce se používá na Balkáně, Turecku, Indii, a na Středním Východě. Nejvíce je známá v Indii.

Působí proti plynatosti, podporuje činnost žaludku, jater a střev [zdroj?]. Dokonce působí proti střevním parazitům [zdroj?]. V malých dávkách je to tedy koření prospěšné zdraví. V medicíně se semena používají k léčení dýchacích potíží, alergií, horečky, chřipky, astmatu a rozedmy plic. Výzkumy ukazují, že zpomaluje některé formy rakoviny [zdroj?]. Černuška setá však není vždy prospěšná, v některých případech může způsobit bolesti hlavy, v takovém případě je nutno vyhledat odbornou pomoc [zdroj?].

Má příjemnou vůni a chuť - lehce pálivou. Používá se podobně jako pepř, navíc i do pečiva.

Nutriční hodnoty:

Černuška setá ve 100g obsahuje :

344g kalorií

15g tuků

52g sacharidů

16g bílkovin

40g vlákniny, vitamin A, B6-pyridoxin a vitamin C.

z minerálních látek obsahuje draslík, sodík, vápník, železo a hořčík.

Vlastnosti
Balenie 1000g
Krajina pôvodu Indie

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Tagy: černý kmín, černuška